Grenzen leren stellenJe zegt ja, maar voelt innerlijk nee. Je voelt je verantwoordelijk voor anderen en probeert hen tevreden te stellen. Je neemt taken over van anderen, blijft langer op je werk dan goed voor je is. Confrontatie ga je uit de weg. Je durft niet te kiezen vanuit je eigen verlangens of soms weet je gewoon niet wat dat is.

Dit geeft problemen op het werk met je leidinggevende/collega’s of privé met je partner, kinderen, ouders en vrienden. Je verlangt ernaar om gezonde relaties te hebben. Om keuzes te maken die gezond zijn voor jezelf zodat het leven lichter wordt. Het altijd maar ‘moeten’ stopt en relaties worden minder ingewikkeld.

Situaties waar je tegenaan loopt: 
· Je neemt op je werk of thuis teveel hooi op je vork. Je bent oververmoeid en merkt dat je het niet meer overziet.
· Je neemt de verantwoordelijkheid van anderen over. Collega’s weten jou te vinden omdat jij je behulpzaam opstelt. Eigen werk krijg je nauwelijks af of in de avond pak je die taken nog op.
· Je durft geen ‘nee’ te zeggen en hebt het gevoel dat je iedereen die in nood is moet helpen.
· Je durft geen hulp te vragen en denkt alles zelf te moeten oplossen.


Om gezond en evenwichtig in het leven te staan is het belangrijk om grenzen te hebben. Grenzen maken duidelijk wie je bent en wie niet. Jouw identiteit heeft te maken met jouw lichaam, gedachten, gevoelens, gedrag, keuzes, opvattingen, verlangens, behoeften, beperkingen, rollen, kwaliteiten, tijd en energie.

Je weet waar je verantwoordelijk voor bent en kan zonder angst ‘nee’ zeggen tegen je leidinggevende, partner, ouders, kinderen of vrienden. Je kunt er zijn voor anderen, omdat je geleerd hebt ook goed voor jezelf te zorgen. Benieuwd naar mijn aanpak? Werkwijze