Hoogsensitief
vragen en antwoorden

FAQ

Ben ik hoogsensitief?

De kern van hoogsensitief  zijn is dat je informatie anders of diepgaand verwerkt in je brein. Zoals E.Bergsma aangeeft ligt de drempel lager voor het waarnemen van prikkels (zowel positieve als negatieve) (zowel interne als externe) en het intens(er) reageren hierop. Dit betekent dat je tijd nodig hebt voor verwerking van deze informatie en om het geheel te kunnen overzien. Jouw hoogsensitieve aanpak is anders dan anderen en daarom voel je je vaak ook anders. Je hebt de neiging om te denken dat je er niet bij hoort, terwijl dit voor jou heel belangrijk is. Door verschillende testen, door het bespreken van jouw gedrag – behoefte – hooggevoelige eigenschappen –  en deze te onderzoeken komen wij erachter dat of je HSP bent en welk hoogsensitieve type je bent.

Welke HSP ben ik?

1 op de 5 personen is geboren met een hoogsensitief temperament. 70% van deze groep is prikkelmijdend en 30% is de hoogsensitieve High Sensation Seeker. Deze HSS heeft het nodig om ook prikkels te zoeken. (Bron HSP en HSS Aron, 1996) Binnen deze 2 groepen wordt ook onderscheid gemaakt hoe jij persoonlijk energie opdoet. Laad jij jezelf op door alleen te zijn? Of laad jij je op door ontmoetingen met anderen en de dynamiek? Of herken je jezelf in beide en verschilt dit per omgeving? (Klaaysen) Het moge duidelijk zijn dat dé HSP of hoogsensitieve persoon niet bestaat. Je hebt wel overlap in kenmerken, maar jij als persoon met je hoogsensitiviteit, bent uniek! Alleen jij kan zijn wie je bent en jouw plek in deze wereld innemen.

Wat zijn de kenmerken van hoogsensitiviteit?

Alles goed willen doen voor anderen
Aanvoelen wat anderen willen zonder dat zij dit uitgesproken hebben
In een keer goed willen doen in een situatie en vooral niet een verkeerde keuze willen maken
Bang om te falen
Veel nadenken over gebeurtenissen en wat je anders had kunnen doen
Je kunt niet tegen onrechtvaardigheid
Overzicht hebben geeft je en gevoel van rust
Je bent gevoelig voor fysieke prikkels zoals bijvoorbeeld geluid, licht, gevoelige huid of bepaalde voedingsstoffen zoals cafeïne
Je bent gevoelig voor sfeer en emoties van anderen
Je kunt je makkelijk aanpassen aan anderen
Je hebt een sterk inlevingsvermogen
Je houdt niet van onverwachte gebeurtenissen
Je kunt niet goed tegen veranderingen en heb tijd nodig om hieraan te wennen
Je presteert slechter als er op je gelet wordt
Je prikt door onecht gedrag van anderen heen
Lang in een grote groep mensen zijn, maakt je erg vermoeid
Je wilt dat in de omgang met andere het harmonieus verloopt en probeert conflict te vermijden
Je hebt snel het gevoel dat anderen je niet mogen
Je hebt weinig zelfvertrouwen
Jouw waardering over jezelf is niet zo groot

Hoe voldoe ik als HSP aan de verwachtingen?

Je maakt je zorgen of je wel aan de verwachtingen van anderen kan voldoen. Bijvoorbeeld op je werk, in vriendschappen, binnen je familie of in je relatie. Als je de HSP eigenschap hebt, ben je gevoeliger voor je omgeving. Je brein in meer is gericht op anderen dan op jezelf. Je wilt het graag goed voor anderen. Je kunt namelijk heel goed tussen de regels door lezen wat anderen van jou verwachten. Je pikt emoties sneller op. Jouw verlangen is dat je graag wilt dat het onderling contact harmonieus is en geen conflicten oplevert. Conflicten en boosheid komen namelijk sterk bij jou binnen en geven je een onveilig gevoel. Je hebt kans om buiten gesloten te worden, terwijl erbij horen voor jou heel belangrijk is. 

In je leven heb je een gekleurde bril gekregen door ervaringen en gebeurtenissen die hebt opgedaan of soms zijn overkomen. Je gedachten hebben bepaalde conclusies getrokken en je bent onbewust continu je omgeving aan het scannen of het veilig is. Dit maakt je vermoeid en zorgt ervoor dat jij je blijft aanpassen aan anderen zodat je voelt dat je erbij blijft horen…. Maar ondertussen ben jij jezelf kwijt geraakt. Gelukkig kan je leren hoe hiermee om te gaan en naar jezelf en anderen met een nieuwe ware bril te kijken. Geen trucjes, maar een waardevol leerproces zodat het blijft.

Klanten vertellen

”Margé was oprecht geïnteresseerd in mij en niet in mijn probleem. Ze was er niet op uit om nog een etiket op te plakken. Ze was er echt op uit om naar mij te luisteren en aan de hand van mijn verhaal te kijken hoe dit opgelost kon worden. Hier heb ik wat aan.”

Eva

“Mijn doelen zijn bereikt, ik ben tevreden met het resultaat, en ik kan het direct toepassen in de praktijk. De coaching van Margé gaf mij nieuwe inzichten, ik leerde nieuwe dingen die ik zeker op nieuwe gebieden zal toepassen.”

Bas

tevreden

Adres

Willem-Alexanderplein 18
3862 CE Nijkerk

Telefoonnummer