Piekeren

Piekeren

“Kon ik mijn hoofd maar even op uit zetten”

Piekergedachten werken als een alarmfunctie: ze vragen veel aandacht van je. Er is mogelijk een probleem thuis of op je werk. De gedachten kunnen komen van een probleem dat zich ooit voordeed of een situatie die een probleem kan gaan vormen in de toekomst. Ook al lost het niets op, je kunt niet stoppen met de gedachten die door je hoofd spoken.

Piekeren & Hoogsensitiviteit

Jouw hoogsensitieve brein denkt veel in mogelijkheden en concepten. Met de informatie die je binnenkrijgt kun je heel goed overzien waar je mogelijk tegenaan gaat lopen in je werk of in relaties met familie en vrienden. Dit is ook een HSP-talent, maar dit kan doorslaan. Je bent bang het verkeerd te doen of interpreteert dingen op basis van negatieve ervaringen van vroeger. Je blijft rondjes draaien in gedachten en komt er niet meer uit. Met gevoelens van stress nemen deze gedachten alleen maar toe.

Misschien merk je wel dat je gaat piekeren als je rust neemt. Dit gebeurt niet zomaar: bepaalde netwerken in je brein gaan juist aan wanneer je tot rust komt. Je komt in een gedachtestroom over jezelf, anderen en de toekomst. Fantastische scenario’s kan jouw brein bedenken. Maar dit kan ook omslaan en negatief worden: in een mum van tijd bedenk je de ernstigste dingen. Dit veroorzaakt overprikkeling en stress, terwijl er nog niets aan de hand is!

  Coaching bij piekeren

  Samen gaan wij bekijken waarover je piekert en waar het vandaan komt. Ik geef je praktische handvatten om het piekeren te verminderen. Soms is het nodig dat we hier dieper in duiken om de bron van jouw piekergedachten te vinden. Hier gaan we vervolgens gericht aan werken.

  Sommige dingen kunnen wij zelf veranderen, sommige dingen liggen buiten ons vermogen om op te lossen. Het leren verdragen en omgaan met beiden is een belangrijke factor in het verminderen van piekergedachten en stress. Wanneer je hier beter mee om wil leren gaan, is coaching een hele goede stap. Denk maar eens aan dit citaat:

  “God, geef mij kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, moed om te veranderen wat ik kan veranderen en wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken.”

  Laten we van jouw piekergedachtes weer een HSP-analysetalent maken. Laat je piekergedachten los (moet ik wel aan coaching beginnen? ja!) en ga deze stap aan.

  ”Komen tot de kern is hoe ik coach. Daar waar het om te doen is, zodat nieuw perspectief ontstaat.”

  Contact

  Adres

  Willem-Alexanderplein 18
  3862 CE Nijkerk

  Telefoonnummer